Elk land neemt zijn eigen maatregelen om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Hoewel Ethiopië maar weinig besmettingsgevallen heeft (ruim 1300 gevallen op een bevolking van meer dan 100 miljoen) en er niet veel personen aan overlijden (14), zijn er strenge maatregelen genomen. Veel mensen zijn ondanks het lage aantal besmettingen toch erg bang de ziekte te krijgen. Niet heel raar, als je weet dat er nauwelijks IC-capaciteit (o.a. nauwelijks beademingsmachines) beschikbaar is in de ziekenhuizen.

Alle horeca, kerken, scholen en universiteiten zijn al maanden gesloten; online lesgeven is er vrijwel niet aan de orde. Thuisstudie met de eigen lesboeken of door het maken van opdrachten die op school kunnen worden opgehaald, zijn de enige manieren om nog iets te kunnen leren. Net als in Nederland zal het pas in het volgend schooljaar duidelijk worden wat de leerachterstand van de kinderen is.

Onze projectleider en social workers proberen waar het nut heeft nog wat te bemiddelen tussen schoolleiding en ouders/verzorgers. Zo is in elk geval voor de kinderen die we helpen duidelijk wat ze (zouden) moeten leren. Voor veel kinderen is thuis leren niet echt een optie; zeker niet wanneer hun ouders – nog meer dan anders – zorgen hebben over het betalen van huur en eten… Met name de ouders die dagloner zijn, vinden minder of geen werk meer in de stad en hebben geen reserves om op terug te vallen.

De meest kwetsbare gezinnen uit ons onderwijsprogramma worden door onze social workers opgemerkt (telefonisch contact of interview op afstand). Zij krijgen deze weken voedselhulp van de stichting. Onze lokale medewerkers maken wekelijkse voedselpakketten (erwten, meel, olie, uien, kool, wortels, berberee) voor geselecteerde gezinnen.
Voor € 9 kunt u ook zo’n voedselpakket sponsoren en heeft een gezin weer redelijk  te eten voor één week. Helpt u mee deze periode van extra zorgen te overbruggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *