Afgelopen zomer werden we weer uitgenodigd op de ‘graduation party’ van enkele studenten uit ons programma die afgestudeerd zijn. In totaal zijn er weer vier jongeren afgestudeerd; de meesten van hen hebben we al vanaf hun basisschoolperiode gesteund. Ondertussen zijn ze alle vier druk aan het solliciteren. Ze hopen net als onze afgestudeerden uit eerdere jaren allemaal snel werk te vinden. Ook in deze fase van hun leven laat Stichting Chale ze nog niet los: ze kunnen een beroep doen op onze stichting als ze ver moeten reizen om te solliciteren.

Abeba Chale (één van onze ‘2019-afgestudeerden’ – English Language & Literature)

Om een indruk te geven van waar studenten terecht komen in de samenleving, hier drie voorbeelden van de in totaal zes afgestudeerden studenten, uit 2017.

Tamirat is met een lening van de overheid zijn eigen ICT-trainingscentrum begonnen, in zijn woonplaats Wondo Genet. Hij timmert als kersverse ondernemer goed aan de weg, ook letterlijk. Zo heeft hij aan de hoofdweg een groot reclamebord opgehangen met daarop alle trainingen die hij aanbied met zijn bedrijf.
Wubeshet is in het uiterste oosten van Ethiopië aan het werk als laborant in een overheidsziekenhuis in een zeer afgelegen gebied, in de buurt de Somalische grens. Hij heeft vanaf zijn 10e jaar in één van onze opvanghuizen gewoond.
Zijn broer Tesfane heeft zijn technische studie in Gondar gevolgd en is samen met een aantal studiegenoten een succesvolle coöperatie gestart van bouwkundigen, die zichzelf verhuren voor bouwprojecten.

Tesfane (links) en Wubeshet (staand), tijdens hun graduation party.

3 gedachten over “Geslaagd? Aan de slag!

 1. Hallo Harry en Anita,

  Wat geweldig dat alle jongeren van het Chale huis die zijn afgestudeerd inmiddels allemaal aan het werk zijn!
  Dat is niet vanzelfsprekend in Ethiopie waar zoveel werkeloosheid is! Vorige maand was ik met een vriendin in Awassa en sprak ik met Alemayehu in Haile Resort waar hij inmiddels manager is. Verheugend om te zien hoe goed het met hem gaat. We gingen ook onverwacht even op bezoek in het Chale huis waar we Fanos, Abeba, Meskerem en Netsanet ontmoet hebben. Het valt me iedere keer weer op dat de kinderen allemaal aan het werk zijn en alles er zo netjes uit ziet. Ik vind dat jullie zo’n goede balans hebben gevonden tussen helpen en loslaten en de kinderen van jongs af aan geleerd hebben om zelf verantwoordelijkheid te dragen.
  Ik ben erg blij om te zien dat alle geld, tijd en inspanning die jullie in de kinderen van het Chale huis geinvesteerd hebben, zoveel vruchten afwerpt.
  Al is het alweer heel wat jaren geleden dat we elkaar hebben ontmoet, de jaren in Awassa waarin we zoveel samen beleefd hebben met jullie en alle kinderen van het Chale huis, staan in mijn hart gegrift en ik denk er met veel plezier en dankbaarheid aan terug.

  Hartelijke groeten van,

  Saskia Hagos

 2. Gefeliciteerd met de resultaten van alle inspanningen.
  Tamirat uit Wondo Genet, waarover sprake, is dat Tamirat Israëli?

  1. Beste Irmgard,

   Dat is een andere Tamirat, niet de Tamirat uit het project van Yadesa. Tamirat Israeli ken ik niet. Die zit niet in ons project. Misschien kunt u Yadesa vragen hoe het daarmee gaat.
   Verder heb ik nog iets te melden: Abayneh is weer terug. Hij Heeft spijt van zijn vertrek en heeft uitgebreid met Yadesa gepraat. Hij woont nu weer in een van de huizen en gaat weer naar school.
   We hopen snel een sponsor voor hem te vinden. Heeft u een idee wie hem zou willen sponsoren? De kosten zijn 40 euro per maand.
   Met vriendelijke groet,
   Anita van Blanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *