Voor veel buitenstaanders is het onopgemerkt gebleven: 18 juli 2018 hebben de leiders van de Sidama-stam een referendum aangevraagd, waarmee zij hopen aan te tonen dat de meerderheid van de Sidama een eigen deelstaat wil. De grondwet van Ethiopië geeft hiervoor de ruimte; echter de federale overheid heeft er binnen de gestelde termijn van een jaar geen gehoor aan gegeven. Om die reden liep de spanning de laatste week sterk op: met het verstrijken van de deadline op 18 juli 2019 zouden de Sidama-leiders eenzijdig een eigen deelstaat uitroepen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd; er is nu afgesproken dat er alsnog binnen vijf maanden een referendum komt. Daar was een deel van de Sidama het niet mee eens, wat tot onrust leidde afgelopen dagen. Federale politie en militairen hebben – deels met inzet van wapens – de rust in Sidama-gebied kunnen herstellen. Dat is wel ten koste gegaan van een aantal doden en gewonden.

Stichting Chale volgt het nieuws van dag tot dag en probeert de veiligheid van staf en kinderen zo goed mogelijk te waarborgen.

Stichting helpt kinderen, ongeacht van welke stam hun ouders of grootouders zijn. Zo hebben we in onze opvanghuizen kinderen van veel verschillende stammen: o.a. Amhara, Gambata, Oromo, Sidama en Wolayta.

Het streven naar een eigen deelstaat heeft de laatste paar jaar tot – deels openlijke – discriminatie geleid. Ondanks dat proberen we kinderen en jongeren hun opleiding te laten voltooien. Tot nu toe gaat dat prima; alleen bij het zoeken naar een baan merken we dat het meer dan eerder een rol speelt van welke stam je (groot)ouders zijn.

Ondertussen dragen wij via onze staf – in woord en daad – volop uit dat elk kind, elk mens even waardevol is, ongeacht geslacht, ras of geloof.

Een gedachte over “Onrust in Sidama Zone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *